Contact

Children’s Hospital of New Orleans Expansion and Renovation

New 235,000 FT2
Renovation 160,000 FT2
New Orleans, LA, USA
Healthcare / Hospitals / Inpatient Facilities / Women’s / Children’s Hospitals / Outpatient Care / Cancer Centers / High Performance Healthcare / Building Resilience in Healthcare / Infrastructure (CEP) / Master Planning for Hospitals
Mechanical, Electrical, Plumbing / Life Safety and Fire Protection / Technology
Project list

Overview

The hospital expansion adds a four-story medical tower with an expanded emergency department, a surgical and perioperative suite, a 28-bed cardiac intensive care unit, and shell space for future growth. The hospital renovation includes expanding the pharmacy, clinic, and exam rooms; consolidating clinical lab function; and converting space into a procedure suite, materials management, and clinical areas.

The central corridor that connected the two existing hospital buildings was demolished to enable a new tower in its place. This posed a challenge for the team since the corridor’s roof housed the “pipe spine,” serving the hospital’s utility needs. To keep the hospital fully operational during construction, the team developed a plan to reroute the utilities without disrupting patient care. This plan involved rerouting utilities and using temporary chillers, generators, and fuel tanks. A new 4000-ton central energy plant backed up with dual fuel boilers and 8 MW of emergency power generators serves the facility.

Features

In addition to new/updated mechanical and electrical systems, TLC designed a new fiber backbone system to serve all 19 telecommunication rooms and developed a new campus fiber loop to connect outlying buildings around campus and provide a redundant fiber ring which was desperately needed. TLC designed 13 new telecommunication rooms and cabling infrastructure and coordinated phasing so the network was operational as each area was turned over to the Owner.

A pedestrian sky bridge connects the renovated two-story outpatient pavilion and clinic lobby to the new 600-parking garage on the neighboring State Street campus. This project also involves renovating several historic buildings located at the State Street campus into patient and family housing, Hogs for the Cause, administration, and conference facilities.